Vipassana 5

Vipassana outoudet ja hauskuudet vapaasti assosioiden: Vipassanan oppi perustuu Buddhan opetuksiin, joten se sisältää paljon yhteneväisyyksiä buddhalaisuuden kanssa, vaikkakaan se ei ole uskonnollinen ismi. Buddha eli Siddhartha Gautama ei ole jumala eikä palvottava kohde vaan henkilö, joka "valaistunut". Opin mukaan kuka tahansa voi olla tai tulla buddhaksi oman kokemuksensa kautta. Buddhalaisuus jälleensyntymisoppeineen, karman lakeineen ja nirvanoineen voi olla vaikeasti nieltävä kokonaisuus länsimaisen kulttuurin edustajalla.

Opin keskeinen sisältö on puettu yksinkertaiseen muotoon ja opetettu niin konkreettisesti, ettei oppimiselta voi oikein välttyä. Opetusmateriaali sisältää paljon kertausta ja vertauskuvallisia, hauskojakin tarinoita. Videoilla esiintyvä jo edesmennyt herra  N. S Goenka on omalla tavallaan hauska ja karismaattinen persoona. Pakko kuitenkin lisätä, ettei hänen laulunlahjoillaan pääsisi Idols-kisassa esikarsintaa pidemmälle. Chanting eli laulanta oli mielestäni vähiten hurmiota herättävä puoli, vaikkakin ajoittain tylsyyttä poistavana ja hereillä pitävänä tekijänä tervetullut lisä yksitoikkoiseen istumiseen.

Viimeisten video-oppituntien tautofoninen luonne alkoi lopuksi jo ärsyttää. Eikä viimeisenä esitelty Metta Bavana-meditointi ollut hipahtavan ja hurmiollisen luonteensa vuoksi minulle lainkaan mieleen. Tunnelma oli lähinnä: "Kukka korvan taakse ja kaduille toivomaan kaikille rakkautta ja rauhaa." Enkä oikein jaksanut uskoa, että maailman ongelmat vieläkään ratkeavat kättenpäällepanemisella tai rakkautta ja positiivista energiaa säteilemällä. Peace, One Love!

Eristäytyminen arjesta ja sosiaalisesta mediasta teki todella hyvää. En kaivannut koneitani juuri lainkaan. Itsen ja oman kehon kuuntelu sai aikaan poikkeuksellisen voimakkaita tunnereaktoita ja oivalluksia, joiden en uskoisi olevan mahdollisia arjen melskeessä. Ymmärsin myös, ettei kaikkia ongelmiaan voi ratkoa älyllisellä tasolla, olinpa sitten kuinka analyyttinen tai fiksu tahansa.  Uskon vahvasti tekniikasta olevan minulle hyötyä jatkossakin.

Toisaalta toivon, että tekniikasta riisuttaisiin vieläkin enemmän pois buddhalaisuutta, koska se ainakin minussa aiheutti paljon päänvaivaa. Mietin jopa, mitä eroa tällä Vipassanan opilla ja järjestäytyneillä uskonnoilla on jos tämäkin oppi on ainoa oikea tapa päästä kärsimyksistä. Vain polkua kulkemalla voi vapautua jne. Toisaalta monia järjestäytyneen uskonnon tunnusmerkkejä myös puuttuu. Ei sokeaa uskoa, rituaaleja, dogmaa, jumalia, rukoilua, syntiä, helvettiä tai taivasta, mutta kuitenkin: Karma ja nirvana..

Kommentit