Kynttilän korvike

Tiesitkö, että oliiviöljyä voi polttaa kuten kynttilöitä lyhdyssä tai astiassa? Oliiviöljy ei ainakaan minun herkkään nenääni haise palaessaan juuri miltään. Tuoksuja voi toki lisätä öljyyn esim. yrttien tai tuoksuöljyn muodossa. Olen tehnyt kuvan lyhdyt itse ja aion kokeilla vielä muutaman sovelluksen katkaistujen lasipullojen ja kannellisten purkkien kera. Sydän on ohut lakanakankaasta repäisty siivu, joka on tuettu astian pohjalta ylöspäin rautalangalla.

 Lyhty on suhteellisen turvallinen koska kaatuessaan tai heilahtaessaan se sammuu helposti. Lyhty kannattaa sammuttaa aina tukahduttamalla tai upottamalla sydän öljyyn. Alle sentin pituiseksi säädetty sydän ei näissä lyhdyissä ainakaan savuta yhtään vaan palaa vakaasti ja puhtaasti. Itselläni on iso kanisteri oliiviöljyä, joten taidatte nähdä näitä täällä vielä pitkään..Näihin lyhtyihin käy myös muunlaiset ruokaöljyt, mutta itse en ole vielä muita kokeillut.

Näin netissä myös indonesialaisen version lyhdystä, jossa lasiastian pohjalle laitetaan ensin hiekkaa ja päälle kaadetaan  n. 2-3 cm öljyä. Sydämeksi valmistetaan hammastikku, jonka ympärille on kääritty ohut kerros pumpulia. Sydän kastetaan öljyyn ja tökätään hiekkaan ja voilá, öljykynttilä on valmis.

Oliiviöljy on riittoisa lyhtyöljy, mutta sitä ei lukemani perusteella voi laittaa esim. myrskylyhtyyn, koska siinä sydänlangan etäisyys nestepinnasta on liian suuri, eikä öljy ehdi kastella sydäntä vaan se palaa kuivana.


Kommentit

 1. No, enpä tiennyt! Ostin joskus oliiviöljyä ja siis en tykännyt yhtään sen mausta, joten jäi käyttämättä ja lopulta taidettiin kuskata roskiin.

  VastaaPoista
 2. voi juku, kiva oivallus! Pitää ottaa heti käyttöön kans. Nuo sun on vielä kauniitakin.

  VastaaPoista
 3. Eikö se sitten missään olosuhteiss leimahda liekkeihin, kun on avoinna noin? Luulisi, että tälläistä kynttilää käytettäisiin yleisesti, ja oiva hätävara se ainakin on!

  VastaaPoista
 4. Oliiviöljy ei pelkästään syty kovin helposti, mutta öljyyn kastettu esim. puuvillasydän palaa hyvin. Oliiviöjyä on käytetty esim. Kreikassa lyhtyjen polttoaineena vuosisatoja. Öljy kyllä lämpenee jonkun verran, mutta ei leimahduspisteeseen asti (n.225 astetta). Isompi määrä öljyä on tietysti kuumenemisen kannalta turvallisempi kuin ihan pikku tilkka. Vesi tai hiekka astian pohjalla auttaa myös pitämään öljyn lämpötilaa matalammalla. Vartioimatta ei tietenkään saa jättää.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

P.s. Ensimmäinen työkeikka Norjassa; valmistelvat toimenpiteet

Mar-ra-skuuuu!