Turvallisuusharha

Ajatus lähti arkipäiväisestä keskustelusta kun mieheni oli ostanut rasvatonta jogurttia. Itse en sitä yleensä osta, koska ole havainnut, että moni "rasvattomista" jogurteista sisältävät keinotekoisia makeutusaineita, jotka eivät maistu, eivätkä tunnu hyvältä. Tämänkin purkin kyljestä löytyivät: Asesulfaami-K ja aspartaami.
Mieheni sanoi: " Kai en ovat  niitä (makeutusaineita) tutkineet, etteivät ne ole vaarallisia.."
Minä: "???"
Minä: "Ketkä ne? Ne markkinamiehet vai? Vai joku elintarvikeviranomainen tai Valio?"
Aiheesta on paljonkin tutkimustietoa, joka puhuu sen puolesta, että keinotekoiset makeutusaineet: jos eivät nyt aivan myrkyllisiä ole, niin eivät myöskään terveellisiä.

Kuvittelemme usein, että kaikki, mikä markkinoille päätyy on varmasti tutkittua ja turvallista. Meillähän on Evira, maahantuontisäännökset ja korkeatasoinen elintarviketurvallisuus. Niin näiden elintarvikkeiden kuin kaiken muunkin ihmisen tuottaman moskan historia vaan ei kuitenkaan ole niin kaunis ja siloinen. Tulipa mieleeni alumiini, amalgami, formaldehydi, asbesti, DDT, Talidomidi ja radium ynnä muuta sellaista. Monet myrkyt löytyvät, ikävä kyllä laajamittaisin ihmiskokein. 

Elämme monin osin kuvitellen, että "kyllä tätä on tutkittu, ei ne muuten tätä meille syöttäisi"- periaatteella. Ikävä kyllä tämän päivän maailmaa pyörittää raha, eikä mikään yhteishyvän kaunis korulause. Kuvittelemme, että asiantuntijat tietävät, lainsäätäjät suojaavat ja virkamiehet toimeenpanevat vain meidän parhaaksemme, meidän turvallisuuteemme vuoksi. VÄÄRIN! Lähtökohtaisesti se, mitä me tai joku muu "TIETÄÄ" on käsitys, joka syntyy jonkun havaintoaineiston perusteella. Kukaan ei voi tietää kaikkea, eivätkä kaikki tiedä mitään. Jos joku tietääkin jotain häntä ei välttämättä kuunnella vaan uskotaan joitain toista tahoa, joka osaa esittää asiansa varmemmin, kuuluvammin ja houkuttelevammin. On satunnaista minkälaiseen johtopäätökseen lainsäätäjä, "asiantuntija" tai virkamies tulee "tutkittuaan" asiaa.

Tämä asiantuntija versus tavallinen tallaaja on mielemme tuottama harha, johon sokeasti uskomme. Kunnes:Kaikki merkit kiistatta viittaavat siihen, että "se joku viisas" olikin väärässä. Ihmisiä kuolee, sairastuu ja vammautuu näiden "asiantuntijoiden" virheiden vuoksi ja he harvoin joutuvat vastuuseen virheellisen tiedon levittämisestä. Rahamotiivi on myös viheliäinen juttu. Rahalla voidellut tutkimustulokset aiheuttavat kärsimystä, sairautta ja kuolemaa.

Mihin sitten voimme luottaa? Minä ainakin luotan itseeni. Kaikkiin asioihin voi (ja kannattaa) suhtautua kriittisesti. Vältän lisäaineita. Ja erityisesti lisäaineita, jotka maistuvat pahalta ja aiheuttavat vatsavaivoja, kuten aspartaami. En tarvitse yhtään asiantuntijaa kertomaan, että on täysin turvallista syödä sitä.
http://www.pronutritionist.net/efsa-aspartaami-on-turvallista/
http://www.elinahytonen.fi/2013/01/uusimpien-tutkimusten-mukaan-aspartaami-tekee-sairaaksi/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1570055/pdf/ehp0114-a0516a.pdf

Kommentit

  1. Samaa mieltä. Olen pitkään lukenut tuoteselosteita ja jos niissä on pitkä lista valmistusaineita ja monta sellaista ainetta mitä en tiedä mitä ne on, niin en osta.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista! Keinomakeita käytetään tuotteissa, joita myydään iskulauseilla: "0% rasvaa" ja "Ei lisättyä sokeria". Parempi olisi sanoa suoraan: SISÄLTÄÄ ASPARTAAMIA tai SISÄLTÄÄ KEINOTEKOISIA MAKEUTUSAINEITA!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

P.s. Ensimmäinen työkeikka Norjassa; valmistelvat toimenpiteet

Mar-ra-skuuuu!

Kynttilän korvike