Italiaa ympäri ämpäri; risut ja ruusut

Nyt kun matkastamme on jo muutama viikko aikaa voin yrittää luonnehtia parhaita ja ei-niin-hyviä kokemuksia koko reissun ajalta. Ehdottomat kohokohdat itselleni olivat Cinque Terre, Garda, Cascate del Mulino sekä tasaisena rivinä monet pikkukylät, joissa vierailimme Liguriassa ja Toscanassa. Italian kevät on kaunis, suomalaiseen makuun sopivan lämmin, mutta ei liian kuuma. Ruoka on todella maukasta ja viinit ja oluet hyviä. Italia on enimmäkseen kaunis, ainakin nähdyin osin. Italiassa on kulttuuria, arkkitehtuuria, kauniita kirkkoja, maalauksia, puistoja, puutarhoja, kujia, takapihoja, kimmeltävää merta ja aurinkoa unohtamatta.


Minulta eniten miinuspisteitä saa Rooma. En  ole muutenkaan suurkaupunkien ystävä, mutta Roomassa melu, liikenne, roskat, turistimassat ja jatkuva rahastus alkoi tympiä. Eniten ihmetytti liikenne, jossa autolla saa ajaa kapeilla kujilla turistimassojen seassa, jopa aivan Fontana di Trevin kulmilla. Autot tunkevat joka paikkaan ja kävelijät väistelevät. Jalkakäytävät ovat kapeita tai niitä ei ole ollenkaan. Koko kaupunki tuntuu olevan rakennettu autoliikennettä silmälläpitäen. Roomassa näimme myös eniten kadulla kerjääviä ja nukkuvia ihmisiä sekä katukaupustelijoita, joiden tavaravarasto tuntui olevan yhteinen ja melko suppea: selfiekeppi, varavirtalähde, sateenvarjo ja kertakäyttösadetakki olivat joka pojan myyntiartikkelina. Mustat pojat myivät myös rannekoruja tai tuputtivat niitä väkisin ilmaiseksi päästäkseen juttusille.

Pääsymaksut eri nähtävyyksiin Roomassa olivat paikoin aivan tajuttomia ja toisiin paikkoihin liput pitää varata etukäteen jos aikoo päästä edes ovesta sisälle saman päivän aikana.Vatikaaniin esimerkiksi oli niin järkyttävät jonot, että ajattelin itse, että jonon päässä täytyy olla itse ukkoylijumala.
Add caption

Monet turistikohteet ovat hyvin suosittuja ja jotenkin omituista on se, että kaikkien pitää päästä näkemään juuri samat jutut, vaikka Italiassa on nähtävää vaikka kuinka paljon. Jos haluaa nauttia muustakin kuin jonottamisesta  ja väen tungoksesta on hyvä etsiä niitä piilotettuja helmiä ja kulman takaa löytyviä vähemmän mainostettuja kohteita.

Matkan jälkeen voi vain todeta, että omatoimimatkailu Italiassa  ehdottomasti kannattaa. Hyvällä suunnittelulla ja etsimällä tietoa etukäteen voi kokea monenlaista kivaa. Katsoimme aika monta videota ja luimme blogeja, joista löysimmekin tosi hyviä vinkkejä kokemisen arvoisista paikoista.

Jos nyt olisin lähdössä uudestaan matkailemaan Italiaan voisin vaikka käydä tutustumassa Gardajärven eteläpäähän, mikä jäi tällä reissulla koluamatta. Myös Amalfi, Positano ja Salerno olisi kiinnostavaa nähdä. Tai oikeastaan koko Italiahan sitä pitäisi kiertää.. 

Ps.  Kuvatekstejä kuviin saattaa ilmaantua myöhemmin.

Kommentit

  1. Siitä on julmetun kauan aikaa kun olen käynyt Roomassa ja Italiassa ylipäätään. Me kierreltiin Roomassa siellä täällä, joka paikka on lähes historiallinen kohde. Oli järkyttävän kuuma ja useat paikat sattuivat silloin olevan kiinni, korjauksen ja remontin vuoksi. No, ei se haitannut. Mies joutui ostamaan asiallisemman paidan Vatikaania varten. Ihana vanhanaikainen miestenvaateliike. Totinen vanhempi myyjä palveli turistia silti asiallisesti ilman sanaakaan. Mahtavia leivoksia, ylipäätään ruoka on hyvää! Lähtisin uudestaan...mutta ei keskikesällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jäätelö ja leivokset tuli maisteltua, nam! Voin vain kuvitella kuinka tuskaista on väenpaljoudessa olisi kesäkuumalla jonotella. Kevät oli tosi hyvä ajankohta kiertää Italiaa. Myös meille sattui useita kohteita, jotka olivat kiinni tai remontissa. Tämä lienee ihan tavallista. Onhan kohteista suurin osa tosi vanhoja ja kaipaavat miltei jatkuvaa huoltoa.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

P.s. Ensimmäinen työkeikka Norjassa; valmistelvat toimenpiteet

Kynttilän korvike

Mar-ra-skuuuu!