Bergen-Ålesund. Varoitus: Sisältää muutaman kuvan vuorista ja vuonoista.
 Vuokrasimme auton ja ajoimme Bergenistä Ålesundiin. Menomatkalla meitä suosi mahtava aurinkoinen sää, joka iltaa kohden vaihtui upeaan iltaruskoon. Ajoaika ilman pysähtelyäkin oli noin 7,5-8  tuntia. Ajettiin tuo matka 8 tuntiin ja 40 minuuttiin kuvaustaukojen kanssa.  Keli oli hyvä, ei juuri jäätä eikä lunta tiellä. Menomatkalla menimme neljällä lautalla, joista ensimmäinen oli Oppedal-Lavik, sitten Anda-Lote, Folkestad-Volda ja viimeiseksi Festøya-Solavågen. Lautat maksavat noin 120-150 nok (auto, kuski ja yksi matkustaja) Lautoille voi ajaa suoraan sisään kun sieltä vinkkaillaan ja maksu suoritetaan sitten lautalla. Maksuna käy käteinen tai kortti. Jos autossa on autopass-lukulaite voi joillain lautoilla ajaa autopass-puomille ja maksu menee automaattisesti. Lauttoja menee aika usein ja meille kävi ainakin sellainen tuuri, ettei tarvinnut juuri yhtään odotella. Ylitykset kestävät noin parikymmentä minuuttia kukin.


.Illan pimennyttyä saavuimme Ålesundiin ja suuntasimme suoraan hotellille. Hotelli Thon on ihan keskustassa ja ruokapaikoista ei ollut pulaa. Valitsimme Lyst Restaurantin.


Siitä suuntasimme vielä Milk drinkkibaariin, jonka ikkunasta on näkymä tässä alla. Baari oli muuten kiva ja viihtyistä, mutta baaritiskin takana vilkkui ärsyttävät sinivihreät kirkkaat valot. En käsitä miten kukaan suostuu työskentelemään vilkkuvalojen alla. Yäk!


 Hotellissa hyvin nukutun yön jälkeen aamu ei valjennut ihan niin kirkkaana kuin olisimme toivoneet. Alla punainen vuokra-automme hautautuneena lumeen..


Päätimme kuitenkin lähteä kaupungin kaduille. Pakkasimme kamat autoon ja ajoimme pikkupätkän hotellilta ja jätimme auton parkkiin ja lähdimme tarpomaan lumessa.


Sitten kun olimme muuttuneet lumiukoiksi päätimme hypätä takaisin autoon ja  ajaa akvaariolle.


 Tämä veijari leikki lasten kanssa, jotka heittelivät altaaseen lumikokkareita. Saukko syöksyi hakemaan veteen heitettyjä nokareita ja nappasi ne suuhunsa. Sitten kun lapset lähtivät altaalta se nousi takajaloilleen ja katseli haikeana lasten perään: Sinne menivät leikkikaverit.Kun tulimme akvaariolta ulos olikin ilma vähän selkeytynyt ja päätimme ajaa vielä ylös kaupungin näköalapaikalle, Byrampenille.  Ylhäällä on näköalaravintola, joka oli kiinni. Ravintolan terassi oli avoinna ja sieltä oli hienot näköalat. Kaupungin toisella laidalla oli paksu sumu ja pilvinen taivas, melkeinpä uhkaavan tummanharmaa.


 Byramppenille olisi päässyt myös portaita, joita ei kyllä oltu puhdistettu lumesta tai jäästä. Näytti aika jäätävältä menolta. Onneksi tultiin autolla ylös. Tietäkään ei oltu kyllä aurattu, mutta ylös päästiin. Alla kuvassa näkyy kävelijöitä portailla.

.

Takaisin alas näköalapaikalta ja kohti kotia. Paluureitti olisi ollut mukava tehdä vähän eri paikasta Geirangerin kautta, mutta valitettavasti tie siellä on talviaikaan suljettu. Käyttämillämme reiteillä oli myös lyhyiltä pysähdyksiä ja hidasteita tunneli- ja tietöiden vuoksi. Tieolosuhteiden tarkastukseen kannattaa ehdottomasti käyttää Vegvesen.no- sivustoa, josta näkee keliolosuhteiden lisäksi, mahdolliset sulut, maa- ja lumivyöryjen vaaran, sekä tietyöt ja arviot pysähdysten kestosta ja ajoista.
 Paluumatkalla saatiin vähemmän kuvia, koska lähdimme takaisin vasta iltapäivällä ja pimeä tuli nopeammin. Ajo oli siis enimmäkseen pimeällä ajamista. Yhteen kohtaan tielle tuuli tuiskutti lunta, muuten oli hyvät keliolosuhteet. Paluureitti sisälsi vähemmän lauttoja, mutta oli vähän pidempi ja kulki Fyrden ja Grodåsen kautta. Ålesund näyttäytyi kylmempänä ja lumisempana kuin kotikaupunkimme Bergen. Onhan se myös paljon pienempi kaupunki, joten nähtävää ei ihan hirveästi ole. Kaunis paikka, johon voisi ajatella palaavansa kesäkaudella. Tämä oli vain pintaraapaisu. Tällä reissulla saimme kuitenkin yliannostus ihania maisemia!Kommentit