Crema catalana

Erään ruoka/matkailuohjelman innoittamana aloin valmistaa tätä ihanaa jälkiruokaa. Selailin monen monta ohjetta ja päädyin sellaiseen, jossa oli lyhyt kypsennys- ja paistoaika. Ja juuri siinä potkaisin itseäni nilkkaan. Hämmästyttävintä on, että netissä olevissa ohjeissa paistoaika vaihtelee 20 minuutin ja 2 tunnin väliltä. Toisissa ohjeista käsketään antaa massan "maustua" 20- 30 minuuttia ennen vuokiin kaatamista. Lienee jonkin asteista keittelyä? Valitsemassani ohjeessa ei puhuttu maustumisesta eikä massan keittämisestä vaan sekoituksen jälkeen massa siivilöitiin uunivuokiin. Paistoajaksi sanottiin 20-30 minuuttia. Voinpa nyt kertoa, että se ei riitä mihinkään. Crema catalanani oli uunissa pari tuntia..
Samaista jälkiruokaa tarjoillaan maailman eri kolkissa vähän eri variaatioina ja eri nimillä: Crème brûlée,  paahtovanukas, burnt cream, crema catalana, flan tai trinity cream.
Maku oli näissä hyvä, mutta koostumus jäi vähän velliksi. Ehkä ensi kerralla onnistuu..


Illan hämärissä kävin kuvailemassa loppiaisen kunniaksi kaupungin joulukuusen ja vähän muutakin maisemaa jokirannassa. Huomasin tällä reissulla, että ei ole juuri tullut ulkoiltua, koska sormet eivät ole yhtään tottuneet kylmään. Olin varma, että sormet jäätyvät ja putoavat pois ennen kuin pääsen takaisin kotiin. Sain harvinaisen paljon epäteräviä kuvia, syynä rikkinäinen optiikka, pitkät valotusajat, hutera kolmijalka, tuuli sekä kotiin jäänyt kaukolaukaisin. Ja jäätyneet sormet!Kommentit