Hyviä, huonoja ja hassuja juttuja Norjassa


Lyhyellä kokemuksella haluan sanoa, joitain omia hyviä kokemuksia Norjasta ja Norjassa asumisesta.
1) Luonto; Kauneimmat ikinä näkemäni maisemat, jylhät vuoret ja vuonot, kauniit rannat, nummimaisia peltoalueita, jokia, koskia, metsiä.
2) Ihmiset; Ystävällisiä, yksityisyyttä kunnioittavia ja sydämellisiä
3) Ilmapiiri; En tiedä miten, mutta jotenkin norjalaiset osaavat olla pingottamatta. Asiat otetaan löysin rantein, ei hermoilla, eikä räyhätä. Tilanteissa, joissa yleensä jännittää, osataan luoda tunnelma, että ei tässä ole mitään hätää, kaikki järjestyy.
4) Brunost
5) Fiskekaker

Sitten vähemmät kivat jutut omasta mielestä
1) Murre; kaikenlainen mongerrus luettakoon norjankieleksi. Ihmiset puhuvat omintakeisesti ja epäselvästi ja kaikki kyselevät koko ajan toisiltaa "Hä?? Hä?? Mitä sanoit? Ainakaan täällä länsirannikolla on turha kuvitella ymmärtävänsä juurikaan mitään jos on opiskellut Bokmålia.
2) Byrokratia; Siihen törmää vääjäämättä. Pankkiasiat, verot, työluvat, sähkösopimukset, puhelinliittymät, kaikki vaativat työstämistä ja pinon papereita.
3) Tiet, liikenne; Topografian puolesta hankalasti liikennöitävä alue. Tiestö on kapeaa, mutkaista ja koostuu tuhansista liikenneympyröistä. Useilla tieosuuksilla on tiemaksuja. Keliolosuhteet saattavat yllättää. Lisäksi norjalaiset ajavat kohtuullisen lujaa, isoilla autoilla ja usein keskellä tietä. Matka-ajat ovat tieliikenteessä aivan törkeän pitkiä ja ajonopeudet matalia. Usein joutuu käyttämään myös lauttoja, jotka tietysti myös maksavat. Pienenkin kaupungin kadut ovat arkisin ruuhkaisia, koska norjalaiset tykkäävät autoilla myös kaikki lyhyet matkat.
4) Hinnat, etenkin suklaan, kahvin ja alkoholin hinta pännivät.Muuta hullua ( ja neutraalia) asiaa:
Norjalaisilla on hassu tapa tehdä ohjelmia, joissa ei tapahdu juuri mitään. Esimerkiksi mainittakoon kahden tunnin lähetys, jossa paistettiin pakastepizzaa 225 asteisessa uunissa. Mustaksihan tuo pizza meni ja palokunta oli koko ajan paikalla seuraamassa tilannetta. Viihdettä?

Kaupungilla näkee näin talviaikaakin ihmisiä, jotka liikkuvat säähän nähden erittäin kevyesti pukeutuneena. Esimerkiksi tänään näin miehen shortseissa, vaikka ulkona oli hyvin kylmä viima ja asteet pakkasen puolella. Hyrr!!
Norjalaiset tv-juontajat saavat esiintyä tukka sojottaen. Muistan lähiviikkoina nähneeni haastattelun, jossa vieraina oli kaksi pitkätukkaista hieman epäsiistin oloista, takkupäistä miestä ja naisjuontaja, jonka kutrit olivat kuin myrskyn silmästä. Bad hair day for everyone? Tosin osa juontajista on jo "kypsään ikään"(=muutakin kuin naururyppyjä) ehtineitä tyylikkäitä leidejä, jakkupuvuissa ja korkokengissä.  Inhimillisyys kunniaan! Tästä hiushommasta olen jotenkin huojentunut, koska myös harjoittelupaikoissani olen havainnut norjalaisilla jonkinlaista sotkutukkaisuutta,  letin kanssa on saatettu nukkua yö yli, tai lieneekö hiuksia kammattu aamulla ollenkaan. Enkä ole yhtään niin huolissani omasta kurittomasta tuulitukastani, just blending in...

Kommentit