Oletko huomannut, että vaikka meillä on monta tv-kanavaa ja monet uutiset, aiheet ovat yleensä samat? Iltauutisten pääotsikot noudattavat jourukellomentaliteettia, jossa yhden kertoma uutinen on kohta jo toisenkin kertoma totuus. Tutkimustuloksia koskevat uutiset ovat niitä, jotka ovat yleisimmin ristiriidassa keskenään. Esimerkiksi juuri käytyjen vaalien tulos oli toisen mielestä tappio ja toisen mielestä voitto, riippuen siitä miten tulosta tulkitaan.
Olen miettinyt monesti, mitä kerrotaan niissä uutisissa, jotka eivät ylitä uutiskynnystä. Uutiseksi pääsee vain jos on tarpeeksi kiinnostava, viihdyttävä, yleisen mielipiteen mukainen ja mediaseksikäs. Kuka päättää mitä meille kerrotaan ja mistä näkökulmasta? Useinkin tuntuu, että uutiset tulevat yhdestä tuutista, jonka valtavirtaa miellyttyävä tyyli tehdä uutisia muuttaa kaiken viihteelliseksi uutismössöksi.
Viime keväänä Yhdysvalloissa alkanut Occupy Wall Street- liike oli netissä amerikkalaisilla sivustoilla hyvinkin esillä, mutta Suomessa uutislähetykset eivät siitä paljoa kertoneet. Liikehdintä jatkui muutaman kuukauden ja mielenosoituksiin osallistui satojatuhansia ihmisiä. Mielenosoitusten hajottamiseen poliisi käytti paikoin hyvinkin ylimitoitettuja keinoja. Näistäkään asioista ei meillä uutisissa kerrottu. Samantyyppisiä aiheita, jossa ruohonjuuritason ihmiset saavat aikaa tuhansien ihmisten liikehdinnän, ei yleensä uutisiin pääse. Onko uutisissa käsitelty aikapankkia, omavaraisuutta, vaihtoehtoista valuuttaa, vapaaehtoistoimintaa, leppoistamista, resurssipohjaista taloutta, Degrowth-liikettä tai Green Care- terapiaa?
Toivottavasti tulevaisuuden uutiset eivät näytä tältä:
Idiocracy news
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
-
Tiesitkö, että oliiviöljyä voi polttaa kuten kynttilöitä lyhdyssä tai astiassa? Oliiviöljy ei ainakaan minun herkkään nenääni haise palaes...
-
18 km Uudestakaupungista Hiun tietä Lepäisille päin ja sitten Korssaarentien ja Merikaskistentien kautta Oinassaarentielle. Tien päästä vain...
Juuri näin. Ja sitä ihmettelen, miksi negatiivinen uutinen ylittää niin paljon helpommin uutiskynnyksen kuin positiivinen. Ja kuka päättää siitä, onko meidän tarpeen tietää kaikista näistä negatiivisista asioista? Esimerkki tämän päivän uutisista "pariskunta pahoinpiteli lapsensa Pakistanissa hapolla", mikä "elin" on päättänyt, että juuri tämä tieto pitää kertoa meille suomalaisille. En vaan tajua. Miksei vois olla vaikka parina iltana viikossa Postiiviset uutiset?
VastaaPoistaItseäni on alkanut ärsyttää myös tuo negatiivisten uutisten suosiminen. Siihen syyllistyvät mielestäni eniten päivä- ja iltapäivälehdet. Etsin joskus netistä uutisia, jotka kertoisivat positiivisista asioista. Taisin löytääkin jonkun sivuston, jonka tapa kertoa asioista oli myönteinen, vaikka uutiset olivat periaatteessa samoja kuin muissakin medioissa. En kyllä millään muista mikä sivusto se oli.
VastaaPoista