Mihin sinä uskot? Vielä kerran..

http://www.hs.fi/elama/a1305906128980
Tässä alkuun linkki Helsingin Sanomien kolumniin. Olen täysin tietoinen, että loukkaan jonkun tunteita uskontoaiheisilla kirjoituksillani. Tarkoitukseni on saada ihmiset ajattelemaan omilla aivoillaan, sen sijaan, että he ottavat valmiiksi pureskellu "totuuden" ja uskovat siihen kyseenalaistamatta sitä ollenkaan.
Uskotko raamattuun? Jumalaan? Jeesukseen? Pyhään henkeen? Jahveen? Mariaan? Vai Kekkoseen? Hei, sekin oli miltei eeppinen hahmo, jolla oli supervoimia, elämänviisautta ja sankka joukko uskollisia opetuslapsia.

Ensin raamattu: Olen kolumnisti Jarkko Tontin kanssa samaa mieltä. En ymmärrä miten kukaan voi pitää usean, taustoiltaan epäselvän ja kiistanalaisen kirjoittajan ristiriitaista kokoelmaa ainoana oikeana totuutena, vallankin kuin kirjoitukset ovat ikivanhoja, moneen kertaan käännettyjä, kulttuurisidonnaisia ja niiden tarkoitushakuisuus on vertaansa vailla. Meillä on myös lakikirja, sitä päivitetään kun lait vanhenevat. Mitenkäs raamattu? Pitäisikö ladata uusi päivitys netistä. "Raamattusi on päivitetty viimeksi 100 jkr. Versiosi on vanhentunut. Pyydämme sinua lataamaan uusimman version, jotta voimme taata taivaaseenpääsyn ja turvata maallisen vaelluksesi."

Oma vankka näkemykseni on, että raamattu on elämän, uskon ja moraalin ohjenuorana Tuhannen ja yhden yön tarinoiden veroinen eepos. Löytyy hyvää ja käyttökelpoista, mutta myös paljon käsittämätöntä, tulkinnanvaraista, ristiriitaista, väärää, vanhentunutta ja täysin käyttökelvotonta höpinää historian hämärästä. Siitä on otettu vuosisatojen ajan pois, lisätty ja muutettu aina kulloisenkin tarpeen mukaan.Voisin jopa väittää, että uskolla jumalaan ja uskolla raamattuun ei ole MITÄÄN tekemistä toistensa kanssa. Ja mitä muuten tapahtui kaikille niille sukupolville ennen raamattua ja jeesusta, menivätkö ne kaikki suoraan helvetin lieskoihin kun niillä ei ollut raamattua/jeesusta pelastajana?

Jospa yrittäisit lukea raamattusi niin, että mietit onko siellä mitään, mitä jumala oikeasti on sanonut, määrännyt, tehnyt.. ja kuka siitä kertoo, millä todistuspohjalla. Jos kirjoittaja on kirjoittanut ylös asian, jonka joku toinen on kertonut kokeneensa yön hämärinä tunteina unessa tai ilmestyksessä ja väittää, että se oli viesti jumalalta niin uskotko sen. Uskotko sen jos se on käännetty viisi kertaa kieleltä toiselle ja editoitu joka välissä. Onko viesti öinen harha, uni, näky onko se tullut sanoina, kuvina vai tunteita, onko viesti ymmärretty oikein ja onko se kirjattu oikein, onko se käännetty oikein ja mikä on sen perimmäinen tarkoitus? Sanat. Mitä sanat kertovat? Tekstiviestikin voidaan ymmärtää monella tavalla, koska siitä puuttuu elekieli. Sanat! Miten ne voisivat kertoa totuutta, koska sellaisia sanoja, jotka kertovat täyttä, oikeaa ja ainoaa totuutta, ei ole! Kieli ja sanat ovat vain ontuva tapa viestiä, koska emme näe toistemme ajatuksia. Niinhän sitä sanotaan: Sanat valehtelevat, mutta teot eivät.

Uskotko tänä päivänä jos joku sanoo, että hän on saanut viestin jumalalta? Jos minä sanon, että olen saanut viestin jumalalta, uskotko minua? Vai uskotko jotain myyttistä historian hahmoa, joka on ehkä elänyt joskus jossain ja sanonut ehkä jotain, nähtyään näkyjä. Miksi minun viestini olisi yhtään enemmän tai vähemmän uskottava? Entä jos kirjoitan se papyrykselle?

Jeesus se oli kova poika puhumaan, jos sitä nyt olikaan. Aina sanotaan, että Jeesus sanoi sitä ja Jeesus sanoi tätä. Oliko jollakin sanelin mukana? En ymmärrä miksi jeesuksesta niin paasataan, eihän se ollut mikään jumala ja sanoi sen itsekin (jos sanoi). Eikö ole epäpyhää palvoa jotakuta, joka ei ole jumala? Jeesus pelastaa ja Jeesus antaa anteeksi, Jeesus tulee. Jeesus varmaankin uskoi asiaansa, yritti parhaansa ja päätyi sitten kuitenkin palvonnan kohteeksi, vaikka ei pitänyt. Entä maria vai madonna, vai mikä se nyt oli. Sitäkin rukoillaan ja palvotaan. Eikö Maria ollut ihminen, ei jumala, siis mitä ihmettä? Raamatun apostolit sitä paitsi täysin dissaavat sitä tosiasiaa, että Jeesus oli saanut alkunsa neitseellisesti. Öh, unohtui mainita..

Jumala, olentona? En tiedä, mutta se äänestää aina tyhjää, jos on edes paikalla. Aiheuttaa hallusinaatiota, vääristää maailmankuvaa, polkee ihmisoikeuksia, aiheuttaa rikollisuutta, pelkoa, ahdistusta ja suoranaista sulaa hulluutta.Rakastaa rahaa, valtaa ja on armoton, pikkumainen, kostonhimoinen, epäreilu ja raaka.

Helpottaa huomattavasi jos jumalasta poistaa olennon ja mielen, jättää jäljelle vain hengen, elämän, luonnon ja sen lainalaisuudet. Sitten ottaa huomioon, että meistä jokainen on jumalan ääni ja meillä kaikilla on viesti, jatkuvasti. Se ei velvoita meitä tekemään mitään, ainoastaan olemaan. Ei tarvita sanoja, ei kirjaa, ei palvomista, ei pyhimyksiä, ei sakramentteja, ei virsiä, ei seurakuntia, ei kirkkoa. Vain ymmärrys tarvitaan.

Kommentit

 1. Haluaisin uskoa hyvään, mutta kun maailmassa ja ihan tässä lähellä tapahtuu pahoja, hirveitä asioita. Menettää senkin halun pian. En usko mihinkään. No, jossain määrin uskon itseeni ja lähimpiin ihmisiin, tarkoittaen sitä siis, että tunnen heidät. Voin luottaa heihin. Minusta on ahdistavaa koko höpötys taivaasta ja helvetistä. En missään nimessä tahdo, jotain ikuista jatkumoa missään muodossa. On todella helpottavaa ajatella, tämä on tässä. Loppu. Kaikella pitää olla jokin loppu. Tyhjyys ja silleen. En oo ikinä ymmärtänyt tätä kuolemattomuuden kaipuuta. Miksi? Rangaistus näistä teoista ja tasapuolisuus jollain aikavälillä teoistaan. No, toivon jotain karman lakia. Paha saisi palkkansa...nyt ja tässä elämässä. Ei se välttämättä toteudu. Uskonnot eivät mun mielestä oo saaneet aikaan mitään hyvää. No, komeita pytinkejä on maailma täynnä, mutta niilläkin varoilla olisi voitu syöttää nälkää näkeviä ja hoitaa sairaita. Parantaa tavallisten ihmisten elämää. Uskonnot ovat pönkittäneet valtioita, valtaa pitäviä ja rikkaita. Plääh... sanon minä. Katsoin eilen telkkarista somalinuorten miesten uhoa kun olivat liittyneet terroristijärjestöön. Paratiisiin pääsevät kun tappavat mahdollisimman paljon muita ihmisiä. Silmät olivat lasittuneet, oudot ja puhe monotonista aivopesua...sitä uskonto voi pahimmillaan olla. Miksi ihminen keksi alunperin uskonnon? Se varmasti toi moniin asioihin, mitä ei ymmärretty (luonnonilmiöt, sairaudet) jotain tolkkua ja selitystä. Mihin sitä nykyihminen tarvitsee? Eikö tiede ja tietämys helpota jo pelkoja? Ihmettelin tätä tasa-arvoista avioliittolakia. En tajunnut, että siinä oli niin paljon kyse siitä, että pääsisi jossain kirkossa naimisiin ja pappi luettelee jotain mambo-jamboja! Mä kuvittelin olevan tärkeää, että voi periä puolison, voi adoptoida lapsia, voi ostaa yhteisiin nimiin puolisoina omaisuutta jne. Ne asiat olisivat tärkeitä. Itse en koe tarvitsevani kirkkoa, pappeja mihinkään. Usko ei lohduta kun ei usko.

  VastaaPoista
 2. Kiitos! Luulen, että monet ovat samaa mieltä kanssasi näistä asioista. Usein tuo "Plääh" tulee mullekin mieleen kun joku sanoo edes jotain uskontoon viittaavaa. Useimpia seurakuntia kiinnostaa paljon enemmän raha ja valta kuin yksittäisen seurakuntalaisen sielu.

  Uskonto on mielestäni keksitty pitämään kansa "herran nuhteessa" eli valtaa pitävien peukalon alla. On peloteltu ja uhkailtu, erotettu ja tapettu, Herran nimissä. Kiellämme monia asioita sen tähden, että jos totuutemme olisi kovin toisenlainen kuin uskomme joutuisimme muuttamaan käsitystämme itsestämme, maailmasta ja jumalasta. Joutuisimme myöntämään, että olemme olleet väärässä ja se ei kaikille sovi. Arvovallan, vallan ja kasvojen menetys on liikaa.

  Nämä raamatun julistajat ilmeisesti haluaisivat noudattaa raamattuaan. No, siellä lukee mm. että kaikki homoseksuaalit pitää kivittää kuoliaaksi, niin myös tottelemattomat ja vanhempiaan vastustavat lapset, avionrikkojat, pyhänä töitä tekevät ja myös kaikki, jotka tappavat toisen ihmisen, eli myös kaikki ne kivittäjät. Pahantekijöiden laki on silmä silmästä, hammas hampaasta. Melkoista koston kierrettä.

  Koen, että tiede tulee muuttamaan lähivuosina radikaalisti uskonnon asemaa. Tiede myös tulee vahvistamaan joitain uskonnon perusajatuksia, mutta eri tavoin kuin nyt osaamme ajatella. Olemme menossa aikaan, jolloin ihminen tulee vaikuttamaan evoluutioon ja saa tieteen avulla kykyjä joista voidaan sanoa, että ne luovat uutta elämää. Ihmisesta tulee luoja, jumala. Siinä pisteessä kyseenalaistetaan uskonto, moraali ja ihmisyys.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti