Phalaenopsis Rescue

Työpaikallani (vanhainkoti) on eräs asukas, joka saa säännöllisesti omaisiltaan lahjaksi orkidean. Kukkineet orkideat hän yleensä hylkää ja ne kuljetetaan pois hänen huoneestaan. Ne päätyvät johonkin yleisten tilojen hyllyille tai pöydille kuolemaan. Tulin tietoiseksi näitä orkideapurnukoista ostettuani itselleni perhosorkidean. Kastelin kaikki purnukat ja osan juuristoa tarkastelin vähän tarkemmin. Suurin osa tarvitsisi vain vähän vettä ja rakkautta. Jotkut ovat vähän akuutimman avun tarpeessa.

Yksi reppana minun oli pakko ottaa mukaani kotiin saamaan hätäapua. Sen lehdet roikkuvat kuin janoiset kielet, kukkineet kukkavanat tönöttävät vielä vihreinä ja toisessa kukkavanassa killuu janoinen ja nahistunut keiki.
Irrotin keikin ja purkitin sen omaan purkkiin niin, että näen sen pikkuiset juuret. Annoin sille vesihoitoa jonkin aikaa ennen purkitusta. Purkin reijät tein aika ylös koska juuret ovat vain noin neljä-viisi senttiä pitkät. Purkit ovat 0,4 l kertakäyttöisiä olutmukeja. Reijät tein tinauskolvilla. 
Kasvi näytti terveeltä ja vesihoidon jälkeen juuret olivat terveet, vihreät ja pulleat. Kuivasin huolellisesti lehdet ja voi kuinka ryppyiset ja kosteuden tarpeessa ne ovatkaan.


Voi, surkeus!

Emokasvilla on myös hyvät, terveet juuret, joista poistin kuivat ja mädät osat kokonaan. Emokasvin kruunussa on yksi lupaavan näköinen lehden alku ja rungossa terveitä ilmajuuria. Lehdet taitavat olla tuota tuloillaan olevaa lukuunottamatta mennyttä. Molemmat päätyivät semi-hydropurkkeihin ja saavat tavallista enemmän kastelua jonkin aikaa. Emokasvi on hätämajoituksessa pakastusrasiassa, jonka kyljessä on reijitys noin kolmen sentin korkeudella pohjasta. Tarkoitukseni on purkittaa se uudelleen muoviseen olutmukiin, jotta näen juurien kunnon paremmin. Lycka till!


Kommentit