On se niin väärin!

Suomen Kuvalehden artikkeli rahamaailman kaaoksesta ja varsinkin sen viimeinen lause sai ajatuspyörän vinhaan vauhtiin:
http://suomenkuvalehti.fi/blogit/eri-mielta/rahamarkkinat-kaaoksessa-nyt-tarvitaan-johannes-kastajaa-wall-streetille
Johannes Kastajan roolin on ottanut myös saksalainen kardinaali Reinhard Marx. Hän antoi vastikään haastattelun saksalaiselle Handelsblattille. Lehden kannessa luki kova teesi taloudellisen ja poliittisen eliitin edustajille. ”Taivaan portilla ei riitä, ettei ole tullut tuomituksi oikeudessa. Portilla kysytään, onko toiminut moraalisesti oikein.”
Hmmm.. tämä sai minut miettimään onko uusmoralismi sittenkin nousussa. Herkullinen ajatus. Samaa ajatuksenjuoksua tukee myös entistä läpinäkyvämpi hallinto, rötösherrajahti ja julkinen tuomitseminen niille, jotka jäävät rikkeistä tai väärinkäytöksistä kiinni. Asemasta huolimatta vastuunkantaminen tarkoittaa poistumista näyttämöltä jos käry käy. Urheilusta tuttu valmentajanvaihtoherkkyys alkaa näkyä myös hallinnossa ja yritysmaailmassa. Ammoisina aikoina valtion, kuntien ja yritysten kytköksiä, lahjuksia ja koplauksia ei niin tutkittukaan, ei niistä tavallinen tallaaja paljoa tiennyt. Tietysti moraali on laaja käsite ja oikeudentaju jokaisen yksilön oma näkemys, mutta uskon kuitenkin että suuri enemmistö on usein oikeassa ja kun soraäänet suodatetaan pois päästään käsitykseen siitä, mikä on moraalisesti oikein. Jään pohtimaan edelleen sitä, miten erilainen voi yksilön käsitys oikeasta ja väärästä olla. Seuraavien artikkelien keralla voit osallistua pohdintoihini:
Viimein sinetti Rädyn potkuille
EU:n ympäristövirastoa epäillään varojen väärinkäytöstä
Barclays myönsi: Manipuloimme korkoja
Ideaparkin ravintolan ihmiskaupan rikoshyöty satojatuhansia

Kommentit

  1. Samaa olen pohtinut minäkin. Miksi ihmiset käyttävät eri valta-asemissaan miltein poikkeutsetta asemaansa omaksi tai lähipiirinsä hyväksi, unohtaen moraalin tai miten ihmiset voivat ajatella ettei yhteiset pelisäännöt koskekaan minua. Ihminen on vaan niin ahne!Onneksi
    näihin tartutaan ja maailmanlaajuinen asenne on paheksuva. Jospa edes julkiseen häpeäpaaluun joutumisen pelko saisi tätä hillittyä.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti