Those happy days

Tiedättehän.. tai ehkä ette.. Päivistä, jolloin miettii onko missään mitään järkeä. Tuntuu, että pitäisi vaan etsiä se puska tai hiekkakasa, johon voisi päänsä työntää. Oikeastaan tähän "epätoivoon" ei varmaankaan ole sen suurempaa syytä kuin väsymys. Just tänään voisin kirjoittaa kaikkea ilkeän, todenpohjaisen viiltävää norjalaisista ja Norjasta, koska kaikki vaan kyllästyttää. Juhlimme (he juhlivat) viikonloppuna perustuslakipäiväänsä. Juhlastahan kulkee maailmalla sellainen huhu, että se on lasten oma juhlapäivä ja lapset saavat syödä mielinmäärin jäätelöä ja viuhtoa norjanlippujen kanssa upeissa kansallispuvuissaan, tykkien paukkuessa ja kulkueiden värittäessä kaupungin katuja.

 Oikeasti: Näillä aikuisilla on ikuinen (kolmen päivän) vappu, joka aloitetaan aamulla ennen kuin silmät aukeaa, shampanjalla. Sitten vedetään se painava, epämukava ja kutittava bunad päälle ja lähdetään kaupungille lompsimaan. Koko päivä laahustetaan ympäri kyliä ja kyllähän se alkaa jossain vaiheessa janottaa. Koko kylä on autoilta suljettu ja hyvä niin koska ajokuntoisia on loppupäivästä melko vähän. Bussit kulkevat, silloin kuin kulkevat ja ovat todella täynnä.

Olin itse töissä 17. päivä, joka on siis itse juhlapäivä ja kaksi sen jälkeistä päivää. Yöllä joskun kahden korvilla sain kuunnella takapihalta naapurin epävireistä lauluesitystä. Aamulla 18. päivä kello seitsemän tienoissa oli bussipysäkit kuin hävityksen jäljiltä, täynnä roskaa ja rikottuja pulloja. Kadut oli kukitettu oksennusroiskeilla ja pikaruokakääreillä. Kaduilla hoiperteli muutama tyyppi vielä hyvässä juhlakunnossa.  Sama meno kaupungilla jatkui sitten vielä seuraavanakin päivänä. Norjalaisethan sanovat vain, että pitää nauttia kun siihen on mahdollisuus. Vi må kose oss! Sen voisi kääntää monesti ryyppäämiseksi. Vi koste oss så mye.. eli olimme umpikännissä..
Juurihan vähän aika sitten oli toinen kosefest eli pääsiäinen. Silloihan "vi koste oss på hytta". Eli vedettiin viikon perseet mökillä.

Norjalaiset sanovat usein, että suomalaisethan ryyppäävät  paljon enemmän kuin norjalaiset. Voipa tämä tilastollisesti pitää paikaansa. Kuitenkin koen, että täällä "nautitaan"  yhtä usein ja vieläpä vapautuneesti ja sehän suomalaista kismittää.

Kommentit

  1. Telkkarissa pyöri joskus sellainen ohjelma norjalaisesta risteilylaivasta (Hurtigruten tms.) ja sen poikkeamista eri satamiin. Joka satamassa oli vastassa kansallispukuisia ihmisiä liput heiluen, musiikki raikasi ja porukka niin iloisena otti tanssiaskelia ! Miksi? Sen laivan ja turistien vuoksi vai oliko kokoajan juuri jokin juhlapäivä menossa. Se ei minulle selvinnyt. Lahden talvikisoissa muutama vuosi sitten eniten käkenä olivat kyllä norjalaiset ja suomalaiset vasta kakkosena! Muuten ei oo kokemusta norjalaisista.

    VastaaPoista
  2. Tuo satamavastaanotto kuulostaa kyllä kovasti perustuslakipäivän meiningiltä..
    Alkoholipolitiikka.. Verotus täällä on vieläkin tiukempaa kuin Suomessa. Luin jokin aika sitten artikkelin, jossa puhuttiin siitä, että norjalaiset valitsevat viininsä usein ..ei maun tai laadun..vaan alkoholipitoisuuden mukaan. Täällä myös harrastetaan samaa kuin Suomessa (joskus muinoin ainakin), eli ennen ravintolaan lähtöä otetaan kunnon pohjat kotona, ettei tarvitse maksaa ravintolan kovia hintoja. Maahantuontirajoitukset ovat tiukat, vähän niin kuin joskus 80-luvulla Suomessa. Juuri valittu terveysministeri tosin päästi suustaan melkoisen sammakon kun sanoi, että hänen mielestään kaikkien pitäisi saada juoda alkoholia, tupakoida ja syödä punaista lihaa niin paljon kuin haluavat. Siitä oltiin tosi pöyristyneitä. Uskon kuitenkin, että kaikki verottaminen ja rajoittaminen johtaa aina joihinkin lieveilmiöihin. Kyllä täällä joka tapauksessa juodaan paljon ja jos ei Vinmonopoletista(~Alko Norjassa)
    ostettua niin sitten kotona keiteltyä tai salakuljetettua.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

P.s. Ensimmäinen työkeikka Norjassa; valmistelvat toimenpiteet

Mar-ra-skuuuu!

Kynttilän korvike