Kissa säkissä ja jäitä mahassa

Otsikossa norjan kielen vastineet ilmaisuille, sika säkissä ja jäitä hatussa. Miten vaan molemmat sanonnat sopivat tilanteeseen, jossa nyt ollaan. Asunnon vuokraus Bergenistä ei tosiaan ole ollut ihan läpihuutojuttu. Olemme käyneet täältä kolmen ja puolen tunnin yhdensuuntaisen matkan takaa kaksi kertaa katsomassa asuntoja. Ensimmäisellä kerralla saimme sovittua neljä näyttöä kahdelle päivälle, toisella kerralla saimme kolme näyttöä, samoin kahdelle päivälle. Nämä vierailut tulevat kalliiksi matkoineen, yöpymisineen ja sapuskoineen, tie- lautta- ja parkkimaksutkin nielevät osansa. Pahinta asunnon etsimisessä kuitenkin oli se turhautumisen määrä, joka syntyi siitä, että emme saaneet sovittua näyttöjä. Viesteihimme ei vastattu tai asunnot olivat jo menneet sivu suun.

Ensimmäisellä kerralla tiesimme jo paluumatkalla, että ei napannut. Toisella kerralla jäi kaikki yhden kortin varaan. Asia on vieläkin osittain kesken, mutta toivoa on, että saamme vuokrattua pikkuisen asunnon ihan paraatipaikalta Bergenhusista. Asuntoa vuokraa kiinteistösijoittaja, joka itse asuu toisella paikkakunnalla. Olen puhunut hänen kanssaan puhelimessa ja vaihtanut useita sähköposteja. Vuokrasopimus on vielä puolitiessä, mutta homma jatkuu ensi viikolla. Vaihtaessamme kaupunkia käymme myös ilmoittautumassa väestörekisteriin. Tämä on välttämätöntä, jotta saamme autolle parkkiluvan asuntomme läheltä. Vuokrasuhde on täällä monesti yhden vuoden mittainen. Sitoutuminen johonkin paikkaan vuoden sopimuksella, tai meidän tapauksessa vuoden ja kolmen kuukauden sopimuksella, tuntuu kuin ostaisi sikaa säkissä.

Toki asunnonvuokraamisessa täällä pätevät erilaiset lait kuin Suomessa ja myös määräaikaisen vuokrasopimuksen voi siirtää toiselle vuokraajalle, jos jostain syystä ei haluakaan asua asunnossa koko vuokra-aikaa. Näin on tapahtumassa myös meidän tapauksessamme. Otamme edellisten vuokralaisten sopimuksen ja  sen päättyessä solmimme oman sopimuksen vuokranantajan kanssa. Nämä sopimukset tehdään nyt samaan aikaan, jolloin meillä on sopimus yli vuodeksi.Tosin eipä nämä maisemat kovin pahalta näytä. Asunnon vieressä on puisto ja sieltä on upeat näköalat suoraan keskustaan Bergen Bryggenille. Alas ja ylös Fløyenille pääsee portaita ja kevyenliikenteen väylää, fløiebanella tai autolla. Puistossa kävellessä tuli mieleeni Budapest ja Praha, tosin talot täällä ovat paljon kauniimpia.  Jännittävää nähdä, miten asiat tästä lutviutuvat ja miten me kaupunkiin kotiudumme. Jäitä mahassa on jännityksen vuoksi ja kissa tulee mukana kantokopassa,  ei säkissä.


Kommentit