Alku aina hankalaa..

Ensi viikolla alkaa "koulu" eli tapaan muita vaihtoon tulijoita koululla ja alkaa introduction week eli tutustumisviikko. Viikon jälkeen aloitan viiden viikon harjoittelun kirurgisella ja se nyt kyllä vähän jännittää. Toiset viisi viikkoa teen hoivakodilla. Näiden lisäksi on ohjelmassa Norwegian week ja pääsiäisloma.

Kolmisen viikkoa on asuttu täällä Norjassa ja pääasiassa ajeltu tässä lähiympäristössä. Eilen käytiin päiväretkellä Stavangerissa. Sää oli onneksi aurinkoinen ja jokseenkin tuuleton. Pakkasta oli ehkä aste-pari. Muutoin on käyty lähimaaston luontokohteissa, kaupungilla ja kävellen pihapiiristä pieniä lenkkejä. Ajoimme yhden kerran Skudeneshavniin, kaunille hiekkarannalle Åkraan sekä majakalle Ryvardeniin. Kävimme myös sekä Bergeniin että Stavangeriin vievien lauttojen lähtöpaikoilla. Ja nyt sitten eilen lautalla Stavangerissa asti.


Kaikista kauniista luonto- ja kaupunkikokemuksista huolimatta on ollut myös pientä hankaluutta tai onko tämä nyt sitä kulttuurien törmäystä. Lähtiessämme Suomesta kävimme pankissa hakemassa avainlukulistoja tulevia kuukausia varten. Lupasimme ilmoittaa uuden osoitteen pankkiin. Täältä käsin sitten yritimme muuttaa uuden osoitteen pankin sivuilla, mutta se ei onnistu, koska postinumero on liian lyhyt. Postinumerokentässä on syötteentarkistus, joka ei hyväksy ulkomaan postinumeroa. Samoin kävi myös paikallisen sähköyhtiön sivuilla suomalaisen puhelinnumeron kanssa. Ei päässyt aloitusta pidemmälle koska asiakkaaksi rekisteröityminen perustuu puhelinnumeron tallentamiseen, eikä ulkomaan numero kelpaa. Samoin töksähti myös sähköinen muuttoilmoitus paikallisen väestörekisterin sivuilla. Postinumero Suomesta ei kelpaa.

Puhelinliittymästä tulee varmasti oma soppansa, koska olen lukenut, että mobiililiittymää ei saa auki Norjassa, jos ei ole norjalainen. Prepaidin ehkä saa. Laskujen maksu on myös hankalaa, tai paremminkin kallista, koska ne menevät ulkomaan maksuina eri valuutassa. Pankkitiliä taas ei saa auki ellei ole norjalaista henkilötunnusta. Selvittelemme parhaillaan, miten laskut voisi maksaa mobiililla esim. pankki- tai luottokortin kautta. Toki niistäkin voi tulla lisäkuluja, mutta ei varmasti yhtä paljon kuin pankin maksuna, joka oli yli 38 euroa yhdestä laskusta. Se ei vain voi olla ainoa mahdollisuus!

Pankkikortilla maksaminen on onnistunut tähän mennessä lähes joka paikassa. Vain kahdessa paikassa on pitänyt kaivaa käteiset esiin. Ruokakaupat hyväksyvät kaikki pankki- luottokortit. Paikat joissa käteistä on tarvittu ovat pieni kahvila keskustan kauppakeskuksessa ja lähikaupan vieressä oleva pizzeria. Molemmissa asiaa on kovasti pahoiteltu ja syytetty maksupäätemasiinaa.

Asunto on osoittautunut muutoin mukavaksi, mutta kissalla on ollut välillä tukalaa. Ikkunan takana on usein musta pelottava stalkkaaja, jota kissamme ei voi sietää. Tämä lähes jokapäiväinen vieras istuu röyhkeästi nenä kiinni lasissa kun avaat aamulla verhot tai väijyy pimeissä puskissa illan hämärässä.


 Muistuttaa vähän muumien mörköä.Kommentit

  1. Oon aina kuvitellu että Stavanger on pohjoisessa Norjassa. Piti kuuklata ihan. Ei ole maantiede oikein hallinnassa. On siellä kyllä tosi mukavan näköistä. Stalkkaajakin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, täällä aika etelässä ja etenkin lännessä ollaan. Talvesta ei täällä ole tietoakaan. Paikalliset sanovat, että jos lunta sataa niin se sulaa seuraavana päivänä pois. Niinhän tuo näyttää käyvän. Kaunista on, mutta kyllä tuolta löytyy myös rumaa ja rapistunutta, maaseutua ja takapajulaa.

      Poista

Lähetä kommentti