Loppukiri opinnoissa ja Norjan vaihdon valmistelut

Sairaanhoitajaopinnoissani on loppua kohti kiihtyvä tahti. Tenttejä on vielä muutama jäljellä, kontaktipäiviä koulussa enää pari, kolme. Viimeinen harjoittelu Suomessa alkaa ensi kuun alussa ja opinnäytetyö on nytkähtänyt askeleen eteenpäin. Loppuvuosi luiskahtaa näissä merkeissä sukkelaan. Ensi vuosi alkaa toivon mukaan Haugesundissa, Norjassa, uusin jännittävin kuvioin.

Paperinpyöritys vaihdon suhteen on vielä kesken. Harjoitteluvaihtoon lähdössä on yllättävän paljon hakemuksien täyttämistä. Olen ensin hakenut oman kouluni sähköisen järjestelmän (SoleMove) kautta vaihtoon ja toimittanut kansainvälisyyskoordinattorille tutorini allekirjoittaman opintosuunnitelman. Saatuani oman kouluni hyväksynnän eli nominoinnin, hain Haugesundin korkeakouluun (Søknadsweb)- järjestelmän kautta ja sieltä saaduin "paperein" voin hakea stipendiä, jälleen oman kouluni järjestelmän (SoleGrant) kautta.

Haugesundiin lähetettävään hakemukseen liitteeksi tuli harjoittelun oppisopimus, kopio henkilötodistuksesta, virallinen opintorekisteriote sekä asumisjärjestelyjä koskeva lomake. Harjoittelun oppisopimus, Learning Agreement for Practical Training on lomake, jonka allekirjoittajina ovat kaikki kolme sopimusosapuolta, lähettävä  ja vastaanottava oppilaitos sekä opiskelija. Paperissa määritellään harjoittelun sisältö ja siihen kirjataan myöhemmin harjoittelun arviointi.

Näiden lisäksi olen alkanut täyttää raporttia, jota tehdään kolmessa osassa, ennen vaihtoa, sen aikana ja vielä vaihdon päätteeksi. Tämä raportti sisältyy INTO- virtual course on Internationalization-kurssiin, joka on pakollinen kaikille vaihtoon lähteville. 

Koska olen oikeutettu opintotukeen, minun tulee tehdä kelan sivuilla olosuhdemuutosilmoitus. En edes vielä tiedä, miten opintotuen vasta voimaan tulleet muutokset vaikuttavat tukeen ulkomailla opiskelun aikana. Tämän varaan en ole laskenut mitään vaan vaihdon rahoitus perustuu kokonaan muihin rahavirtoihin.Asuntoa Haugesundista on tarkoitus hakea omalla ilmoituksella Finn.no sivustolla. Toki sieltä voi kysellä vuokralle tarjottuja asuntoja, mutta oma ilmoitus ei varmasti ole pahitteeksi. Meillä asunnon löytymistä voi hankaloittaa lyhyt vuokra-aika ja kissa, joka muuttaa meidän mukana. Ilmoitus on jo laadittu, mutta odottelen vielä päivämäärien varmistumista Haugesundista.

Olemme lentämisen sijaan miettineet matkustamista omalla autolla. Tällöin saisimme otettua mukaan vähän enemmän tavaraa kuin lentäen. Lisäksi saisimme oman auton käyttöön ja olisi mahdollista tehdä retkiä lähiympäristöön ja tutustua ainakin lähimipiin kaupunkeihin. Luulen myös, että kissalle olisi miellyttävämpää matkustaa autolla, jossa sen ei tarvitsisi olla pienessä kuljetuslaukussa. Kisu on lisäksi aika tottunut automatkustaja. Matka on toki pitkä, mutta ainahan on mahdollista pysähtyä ja levähtää välillä.


Kuvat Norjasta, Hurumista viime kesän kesätyöreissulta.

Kommentit