Vääristeltyä valhetta ja omaa totuutta etsimässä

Olen pohtinut paljon sitä, mikä on totta ja mikä valhetta. Tai oikeastaan: Mistä tiedämme mikä on totta ja mikä valhetta. Media, sosiaalinen media, tutkimukset, artikkelit, kuvat. Kaikkea voi käyttää väärin, pätkiä, muunnella, ottaa irti asiayhteydestään. On olemassa miljoona salaliittoteoriaa, maksettua tutkimusta, korruptoituneita vallanpitäjiä ja rahaohjauksella toimivia uutispalveluja.


Tv-uutiset syöttävät meille talouden ja politiikan käsittämätöntä muotisanastoa, kilpailukykypakettia, rakennemuutosta, velkaantumisastetta. Liikuttaako ketään? Iltapäivälehtien skandaalihakuisuus on saavuttanut pisteen, jossa etusivut täyttyvät, vähäpukeisista tyrkkyjulkkiksista, kalmankäryisestä vaarasta ja väärin kuorituista perunoista. Onko tärkeämpää?

Muu tarjonta televisiossa on yleensä: Murha, kiristys, juonittelu, seksi, ja loputon sekoitus tyrkkyjulkkis tositv:tä. Paskimmat häät, tympeimmät ja leveimmät emännät ja huomionhakuisimmat pikkuhuorat. Haloota päivää! Kuka näitä ohjelmia oikein katsoo??

Netti on pullollaan uutisia, joista valtaosa perustuu inhokki-söpöily-itketys päivityksiin. Ja lisäksi kokonainen massatuotanto kaikenlaista kuvamanipulaatio-shokkiuutisgenreä, jossa mitä uskomattomimmat väitteet väännetään todeksi.

Ajattelemme usein, että mediavallankumous on tuonut meille hyviä asioita. Maailma muttuuu yhtenäisemmäksi, voimme seurata sitä reaaliajassa. Ihmiset saavat tietoa ja tietohan on valtaa. Mutta mitä jos se tieto ei olekaan oikeaa. Eihän valtakaan silloin ole oikeaa. Kuka meitä ohjailee?

Totuus on tuolla ulkona, mutta siinä päällä kuormallinen paskaa. Jos haluaa löytää  sieltä totuuden on pakko kaivaa. Tai sitten pitää löytää totuus sisältä itsestään. Ulkoista maailmaa ei voi hallita, sisäistä maailmaa voi. Onneksi. Päätän itse, millä täytän oman maailmani. Kaikkea ei tarvitse tietää.

Toisinaan kannattaa vaan sulkea kaikki "kanavat" ja keskittyä siihen, mikä itsestä tuntuu oikealta. Syö, sitä mikä maistuu, usko mihin haluat, harrasta mitä huvittaa, mutta älä helkkarissa pelkää sen tähden, että joku sanoo, että se on vaarallista. Elämä on vaarallista ja siihen kuolee, joka tapauksessa.

Miksi itkisit itsesi iltaisin uneen maailman pahuuden tähden jos et kuitenkaan voi/halua/pysty tekemään asialle mitään. Miksi pohtisit strategiaa uuden maailmanjärjestyksen ehkäisemiseksi jos et edes tiedä, mitä se tarkoittaa. Maailma on täynnä vääryyttää, pahuutta ja epäkotia, niihin voi halutessaan hukkua.

Maailma on myös täynnä hyvyyttä, rakkautta ja toivoa. Voit myös valita ne jos haluat.


Kommentit