Yksittäinen tekijä-aikamme antisankari

Kun jotain sellaista tapahtuu, pidämme sitä käsittämättömänä. Suoranaisena pahuutena. Joku päättää päivänsä ja ottaa mukaan mahdollisimman monta sivullista, viatonta ja syytöntä. Pitää olla hullu ymmärtääkseen mielenvikaista, vai pitääkö?
Olen sanonut ennenkin ja sanon vastakin:Yksilö on yhteiskuntansa tuotos. Yksilön tai yksittäisen tekijän teot kohdistuvat ympäröivään yhteiskuntaan. Niiden syyt ovat meille usein käsittämättömiä ja seuraukset kauhistuttavia, tyrmistyttäviä ja ahdistavia. Kuka tahansa, missä tahansa voi olla uhri.

Jos tyypillistä antisankaria aletaan tutkia pintaa syvemmältä löytyy taustalta lähes poikkeuksetta sama kaava: Kiusattu, syrjäytynyt, "mielenterveysongelmainen", masentunut, kenties lääkitty, itsetuhoinen, suuruusharhainen, nettiriippuvainen, ihmisvihaaja, yksinäinen kostaja. 
Erillisyysharha, radikalisoituminen ja näköalattomuus tuottavat outoja ratkaisuja.

Yhteiskunta, joka suosii kauniita, rohkeita ja pärjääviä tulee siinä sivussa tiputtaneeksi lattialuukusta  ne, jotka kokevat olevansa jotain muuta. Jos raha, maine ja valta eivät kiinnosta tai ole saavutettavissa, voi niitä kohtaan syntyä viha-rakkaussuhde. Vääristynyt kuva vallasta, maineesta ja menestyksestä tuottaa rumaa jälkeä. Yhteiskunta, joka potkii päähän erilaisia, luovia, "rumia" ja heikkoja saa maksaa kalliisti niiden kostonhimosta. Kosto on luvallista, oikeutettua ja sankarillista. Samalla mitalla takaisin.. niinhän meitä opetetaan tv:ssä päivittäin. Vain nössö kääntää toisen posken. Sankari potkii takaisin ja lujaa.

Jos kannattelisimme heikkoja, antaisimme erilaisille ja luoville luvan olla hyviä. Jos suosisimme epäonnistumista yrittämisen muotona ja ajattelisimme tuottavuutta muunakin kuin sen rahallisena arvona. Jos lopettasimme jatkuvan paremmuuden arvioinnin ja kilpailun siitä kuka on paras, kaunein ja kuuluisin. Jos hoitaisimme "mielenterveysongelmia" yhteiskuntaongelmina, ennemmin kuin  yksilön ongelmina. Jos kiinnittäisimme oireiden sijasta huomiota taudin syihin. Me olemme syy kaikkeen. Me kaikki, koska ei täällä ole muita.

Kommentit