Päätöksien tekemisestä ja peloista

Valinnan vaikeus. Vaihtoehtojen vähyys vai silkka päättämättömyys? Mietimmekö koskaan sitä, mitkä motiivit meitä ohjaavat päätöksissä. Sanomme usein, että meillä on vain yksi vaihtoehto. Se on eräänlainen ajatusvirhe ja kielellinen kompa. Mietipä sanaa vaihtoehto: jotain mihin vaihtaa ja jollain ehdolla. Englanniksi sanotaan: No choice. Sekin on loogisempaa. Julistan kuiten: Aina voit valita! Koskaan ei ole vain yhtä "vaihtoehtoa".

Lisäksi jos hetkeäkään pohdit päätöksentekoon johtavia motiiveja voit tehdä enemmän "oikein". Jos päätöstäsi ohjaa pelko, olet menossa "väärään" suuntaan. Jos tunnet, että päätös on sinulle eettisesti ja moraalisesti ajatellen hyvä ja teet päätöksen rakkaudesta itseäsi ja elämää kohtaan on se enemmän "oikein" kuin se, että teet sen pelossa, että:
- ihmiset pitävät sinua outona/ hulluna/erikoisena
- että teet väärin yleistä mielipidettä/uskontoa/totuttuja tapoja yms. vastaan
- menetät jonkun mahtavan mahdollisuuden
- menetät omaisuutesi ja tulet köyhäksi
- menetät toisten ihmisten arvostuksen
- jäät yksin, etkä saa enää koskaan rakkautta
- menetät vittumaisen ja vihaamasi työpaikan
-yms

Kaikki "oikein" tai "väärin" päätetyt asiat vaan tuottavat erilaisia olosuhteita ja seurauksia, joiden kaikkien tarkoitus on saattaa sinut tilanteisiin, joissa voit KOKEA elämää ja tunteita tullaksesi siksi, joka Olet. Sekä "hyvät", että "huonot" kokemukset tuottavat valtavasti itsetuntemusta, jonka avulla voimme muodostaa itsemme siksi mitä haluamme Olla. Jos et pidä jostain kokemastasi, tarkastele sitä kokematta itseäsi uhriksi. Sano itsellesi: Omat päätökseni ovat johtaneet minut tähän. Otan vastuun tapahtuneesta. Tämä ei kuitenkaan ole osa minua, enkä muutu uhriksi. Ansaitsen parempaa. Ansaitsen parempia päätöksiä ja myös teen niitä.

Kommentit