Paikanvaihdos

Viime aikoina on tullut ankarasti pohdittua paikan merkitystä elämässä. Paikka on siis sijainti kartalla, mutta kanssabloggari viisas kirjaus kertoo, että ihmiset eivät rakasta vain paikkoja vaan, itseään niissä. Viisas oivallus! 

Oman näkemykseni mukaan käsitys paikasta, olkoonpa vaikka kaupunki, syntyy omien tunteiden ja ajatusten voimalla. Paikka on siis paikka päässä, ei tuolla jossain ulkona. "Tuolla ulkona" on miljoona totuutta ja tulkintaa samasta ympäristöstä. Jokaisella omansa. Pää on projektori, joka heijastaa kuvan siitä, mitä ihminen ympärillään havaitsee. Se, miten havaintoja kerätään ja miten niitä tulkitaan on kiinni kokemuksista, asenteista ja tunteista. Jollekin toiselle samat ympäristöt ja kohtaamiset tuottavat täysin erilaisen kuvan paikasta kuin minulle. Tähän olen vääjäämättä törmännyt. Havainto on tyrmisttyvän selkeä ja tosi. Minun kaupunki ja sinun kaupunki ovat kaksi täysin eri asiaa, vaikka kulkisimme rinta rinnan ja näkisimme ja kokisimme samat asiat.
En voi vaihtaa omaa kaupunkimielikuvaani sinun kuvaasi. Voin toki kuvailla sitä, mutta omasi luultavasti pysyy täysin erilaisena.

Mietin myös sitä, voiko sanoa, että jossain paikassa olen ollut onnellinen. "Silloin kun asuin siellä. Se oli onnellista aikaa." Hmmm. Oma kokemus on, että jokaiseen asuinpaikkaan liittyy sekä hyviä, että huonoja kokemuksia. Paikka siis ei tee sinusta onnetonta tai onnellista. Pääsi tekee. Lomakohteet tuntuvat usein onnen tyysijoilta ja haaveilemme niissä asumisesta. Kauanko loma yleensä kestää ja minkälaisin odotuksin sinne matkustetaan? Viikon, pari ja mennään ihan vain rentoutumaan tai ottamaan elämästä ilo irti.

Muistan joitakin vuosia sitten kun tapasimme lomalla toisen suomalaispariskunnan, jonka kanssa vietimme muutaman illan kierrellen kaupungilla ja käyden yhdessä syömässä. Pariskunnan naispuolinen osapuoli tuntui olevan alusta asti sitä mieltä, että oli tultu äkkilähdöllä väärään kohteeseen. Muutaman illan jälkeen teimme pesäeroa kyseiseen seureeseen kun emme enää jaksaneet kuunnella. Matkakohteessa, ei ollut mitään ostettavaa, lämpötila ei ollut sopiva, ruoka oli mitä sattui, alkoholi liian kallista ja rannalla vesi liian kylmää. Meillä tuntui olevan kaikki hyvin. Tulin reissusta kotiin hiukset afrikkalaisilla leteillä, ruskettuneena, rentoutuneena ja matkalaukku täynnä eksoottisia matkamuistoja. Mukana myös se, että kaikki eivät tykkää Cap Verdestä.
Kommentit

  1. Näinhän se on, että jokainen kokee asiat eri tavalla. Juteltiin tavallaan samasta asiasta äskettäin Riinan kanssa. Kyseessä olivat paikan sijasta värit, miten kukakin ne näkee ja kokee.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti