Satokauden päätös

 Viimeiset syötävät on poimittu hyötypuutarhastani. Sato ei ihan kaikilta osin vastannut odotuksia, mutta mukavaa oli. Kurkkusatoon olen erittäin tyytyväinen. Myös auringonkukat tuottivat hyvin siementä ja linnut ovatkin jo hotkineet ne kaikki.

 Tarkoitus oli kerätä niitä myös talven varalle, mutta koska oli niin hölmö, että jätin kukinnot ulos, ne menivät saman tien. Tomaatteja tuli paljon, mutta valtaosan tuhosi latvamätä. Pääpuutarhuri sietäisi saada potkut koska oli tosi laiska lannoittaja.
Herukkasato oli kohtalainen, punaisien osalta runsas. Mustia viinimarjoja sain käydä poimimassa sisareni herukkapuskista, joita on, sanalla sanoen, yli oman tarpeen. Kellarissa odottaa mehupullojen punainen armeija. 


Kurkkuja säilöin ihan ensimmäistä kertaa ja onnistuin pilaamaan yhden satsin kun aikailin purkituksen kanssa. Suolaliemi haisi omituiselle ja kurkut vaikuttivat limaisilta, joten kippasin koko kattilallisen roskiin. Muut erät sain säilöttyä onnistuneesti valkosipulikurkuiksi ja ne ovat maistuneet kaikille hyvin.
Omenat eivät tänä vuonna juuri sävähdyttäneet sadollaan. Omppuja oli tosi vähän ja ne olivat todella matoisia. Taas tuli sisko apuun ja sain häneltä kassillisen omenoita, joista sain 6 purkkia todella hyvää ja kauniin väristä sosetta, jonka maustoin kaneliviskillä.

Omaan heikkoon omenasatoon varmaan vaikutti se, että leikkasimme puuvanhustamme aika radikaalisti sekä viime syksynä, että tänä keväänä.

Tänä kesänä tuli opittua ainakin seuraavaa:
Laatikkoviljely on melko vaivatonta, mutta kannattaa käyttää lannoitetta koko satokauden, ainakin tomaateille. Kasteluveden järjestäminen laatikoiden läheisyyteen kannattaa miettiä etukäteen, ennemmin kuin kiroilla raahatessaan kastelukannua tontin laidalta toiselle. 

Kurkut kannattaa laittaa omaan laatikkoonsa, koska ne leviävät todella laajalle ja kuristavat kasvinkumppaninsa hengiltä. Kurkuille kannattaa tarjota runsaasti kiipeilypaikkoja, etteivät kurkottele pensasaitaan.

Korkeakasvuiset kasvit kannattaa sijoittaa valon suhteen matalampien taakse, ei niiden eteen..
Ja: Jos haluaa säästää auringonkukansiemenet linnuille talveksi, kannattaa viedä ne sisälle.

Ensi kevättä varten on tehty sipulikukkaistutukset omituisen näköiseen kekoon, johon on piilotettu erä kompostitavaraa. Sipulikukkia löytyy myös täältä:Mukavaa syksyn jatkoa!
Kommentit

  1. Ihanaisia satokauden kuvia :) Samanmoisia vihriäisiä tomaatteja kiikutin tänään kasvihuoneesta sisälle. Toivon niiden siitä punastuvat. Meillä on ollut omenapuiden kanssa vähän huono onni, eivät ole suostuneet kasvamaan tuolla tontin kulmalla, luullakseni siellä on liian kosteaa. Laitoimmekin kaksi uutta puuta, nyt hieman keskeisemmälle ja aurinkoisemmalle paikalle. Opettelemista tässä puuhassa on, mutta hauskaakin tämä on. Ensi keväänä uudella höyryllä ettiipäi!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti