Iltasatu

Ajattele jos asunnossasi kaikki sähkölaitteet lakkaisivat toimimasta yhtä aikaa. Kodinkoneet lopettaisivat toimintansa. Tv, radio ja tietokone lakkaisi tarjoamasta viihdykettä ja tietoa. Puhelin jäisi vaille latausta. Partakone, hiustenkuivaaja, sähköhammasharja eivät enää surisisi. Vielä lisäksi olisi pimeää, asunto alkaisi nopeasti viilentyä, ainakin jos olisi talvi. Jos olisi kesä alkaisit nopeasti miettiä mihin työnnät pakastimellisen sulavaa ruokaa. Muutamassa tunnissa vesihanasta lakkaisi tulemasta vettä, eikä vessan vetämisestä olisi sen enempää iloa.

Mitäpä jos et tämän lisäksi pystyisi nostamaan mistään rahaa, etkä saisi tankattua autoasi. Entäpä jos kaupan ovet pysyisivät kiinni. Kilauttaisitko ehkä kaverille? Entä jos puhelin ei enää toimisi. Tiedätkö, mihin viittaan? Jos sähkönjakelu loppuisi ja sähkökatko kestäisi päiviä, viikkoja tai kuukausia. Tiedätkö, mitä tapahtuisi?

Etpä taida tietää. Puhelimet, myös lankapuhelimet mykistyisivät tuntien sisällä sähkökatkoksen sattuessa. Kaikki teollisuus, tuotanto, mukaanlukien ruokatuotanto, karjankasvatus, maitotilat, kanalat yms. olisivat suurissa vaikeuksissa. Eläimet tukehtuisivat, paleltuisivat ja kuolisivat nälkään ja likaan.

Kaikki järjestelmät, jotka tukevat turvallisuutta, kuten hälytys- lukitus- ja automaattinen palonsammutus kytkeytyisivät pois päältä, jättäen omaisuuden ja ihmiset turvattomiksi. Jäteveden käsittely ja käyttövesijärjestelmä lamaantuisi myös tuntien, viimeistään päivien kuluttua.

Tiedonvälitys ja yhteydenpito muihin ihmisiin vaikeutuisi huomattavasti. Radiolähetyksiä toki voi kuunnella jos omistaa patterikäyttöisen radion ja pattereita. Radiolähetystoiminta vaatii myös sähköä,  joten sitäkään ei kovin pitkään voi ylläpitää ilman varavoimaa. Varavoima taas vaatii toimiakseen polttoainetta, eikä polttoainetta saa nykyaikaisista säiliöistä ilman sähköä. Sairaalat toimivat usein varavirralla muutamia tunteja, korkeintaan muutaman vuorokauden.

Kaupat pitäisivät todennäköisesti ovensa kiinni. Siellä kaikki toimii sähköllä: Hinnat, varastonvalvonta, maksaminen, kylmätiskit, hälyttimet, automaattiovet ja sähkölukot ..

Asuntosi pysyisi lämpimänä vain jos sinulla olisi takka, kaasulämmitys tai riittävästi aurinkopaneeleja katollasi. Mikään, paitsi ehkä pakkanen ulkona ei estäisi herkästi pilaantuvia elintarvikkeitasi mätänemästä. Mitä tekisit ilman rahaa, ruokaa, vettä, pimeässä ja kylmässä. Olisit vailla tietoa etkä tavoittaisi välttämättä ystäviäsi, sukulaisiasi tai perheenjäseniäsi. 

Ajattele, kuinka herkästi koko yhteiskunta lamaantuisi pelkästä sähkökatkosta. Ajattele, miten nopeasti ns. sivistys ja moraali alkaisi murentua kun kyseessä olisi ruoka,  juomavesi, lämpö ja turvallisuus: Eloonjääminen.
Miten tämän kaltaisiin tilanteisiin on varauduttu? Vastaan: Ei juuri mitenkään. Sitä, että sähköä ei saataisi viikkokausiin tai kuukausiin ei pidetä mahdollisena. Se ikävä kyllä kuitenkin on mahdollista ja niin on myös tapahtunut. Jopa maanlaajuisesti, ei toki Suomessa, mutta esim. Italiassa vuonna 2003. Suomessakin on ollut pitkiä paikallisia sähkökatkoja myrskyjen ja lumen vuoksi.

Suomen sähköä jakavan kantaverkon omistaa yksityinen yritys Fingrid. Jos kantaverkkoon tulee vika saattaa se pimentää koko Suomen kerralla. Fingrid voi myös säädellä sähkönjakelua esim. poikkeustilanteissa ja jättää vähemmän tärkeät alueet ilman sähköä tehopulan yllättäessä. Usein sähköverkon vikaantuminen aiheuttaa ketjureaktion,  jossa yhden alueen tai esim. voimalaitoksen putoaminen pois verkosta kuormittaa muuta verkkoa niin, että senkin toiminta vaarantuu.

Entä jos Suomen valtio joutuu vararikkoon vuonna 2026 ja kaikki yritykset ja omaisuus jaetaan velkoville pankeille ja valtioille. Fingrid myydään Pohjois-Koreaan (uusi talousmahti vuonna 2026). Arvatenkaan velkainen suomi ei saa maksettua sähköyhtiölle erääntyneitä laskujaan ja sähköntoimitussopimus irtisanotaan. Kim Pong Jongia tai kuka siellä nyt vallankahvassa silloin onkaan ei jaksa kiinnostaa pohjoisen metsäläisten valitus kylmästä ja toimimattomista kännyköistä.

Ok, viimeinen kappale meni vähän överiksi, mutta kuitenkin..

Kommentit