Downshiftaajat, toisinajattelijat ja Sarasvuo

Businesshölöttäjä Sarasvuo kävi Suomi Areenalla puhumassa viisaita ja kertasi taas tuon teesinsä, jonka mukaan downshiftaajat ovat itsekkäitä ja vastuuttomia. Sarasvuo ei vaan ole vielä tajunnut, että työn vieroksujat ovat eri porukkaa kuin downshiftaajat. Jos Sarasvuo perehtyisi vähääkään asiaan hän ehkä terävänä poikana huomaisi, että useat downshiftaajat ovat työssäkäyviä ihmisiä, joille ei vaan ole noussut pisnes(te) päähän siinä määrin kuin herra Sarasvuolle itselleen. Downshiftaamisen ajatus on tehdä työtä vähemmän hampaat irvessä ja euron kuvat silmissä. Jos Sarasvuo haluaa puuttua todellisiin ongelmapisteisiin voisi hän kääntyä parjaamaan ns. toisinajattelijoita, joista minäkin sain tänään yliannostuksen tänään erään tv-dokumentin muodossa.

Keski-Suomalainen toisinajattelija on noin 50-vuotias mies, jolla on takanaan vain muutama kuukausi rehellistä työelämää. Loppuaika on mennyt kaljaa litkiessä ja sopparahoja nostellessa ja joskus on tullut vähän lusittuakin. Toisinajattelijan mielestä kaikki on perseestä ja ilmaisissa kahvitilaisuuksissa pitäisi tarjota kuivan pitkopullan sijasta viinereitä, kunnon pizzaa ja muita maistuvia virvokkeita. Kaljakaan ei olisi pahitteeksi. Tarjotut työt eivät toisinajattelijaa kiinnosta, kaikki on kuitenkin paskaduunia, siis aivan perseestä! Ilmaisruokakassin sisällössäkään ei ole kehumista, kunnallispolitiikka menee väärillä raiteilla ja toisinajattelijanhan pitää jokaista epäkohtaa kommentoida lehtien palstoilla. Ei kai sitä toisinajattelijalla muutakaan tekemistä ole.

Toisinajattelijan ideologian mukaan yhteiskunnan tukiverkoston pitäisi toimia moiteettomasti myös hänen tapauksessaan. Kritiikkiä satelee joka suuntaan. Ja huonosti kuulemma menee. Kaikki pitäisi saada ilmaiseksi ja sen minkä saa ilmaiseksi on sekin ihan paskaa. Toisinajattelija haalii kämppäänsä ilmaista mainoskrääsää ja pakenee haastemiestä rappukäytävässä.

Downshiftaaja sen sijaan on halukas pienentämään stressiä ja omaa henkistä kuormitustaan, joka johtuu liian kiireisestä ja vaativasta työelämästä. Downshiftaajan tavoite on säästää itseään niin jaksaisi tehdä työnsä ja selvitä pitkästä ja yhä pitenevästä työurastaan. Downshiftaaja ajattelee omavaraisuutta, ekologisuutta ja vastuullista kuluttamista. Downshiftaaja on valmis tinkimään elintasostaan, jotta saisi elämäänsä enemmän henkistä sisältöä ja pysyisi järjissään eläkeikään asti. Downshiftaajan ideologiaan ei kuulu loisiminen, toimettomuus, rikollisuus ja vastuuttomuus.

Jotenkin alkaa tuntua, että Sarasvuo saattaa nyt olla väärän puun alla räksyttämässä.

Kommentit

  1. Katsoin myös moisen dokumentin. Pisti kyllä vihaksi. :[ Muutenkin olen samoilla linjoilla kuin sinä, hyvin puhuttu!

    VastaaPoista
  2. Kiva blogi. Sulla on paljon samanlaisia ajatuksia kuin mullakin.

    VastaaPoista
  3. Meitä on täällä monta jotka luemme ja nyökyttelemme, vaikka emme aina kommentoi. On mukava lukea tekstejäsi, sillä sana näyttää olevan aika hyvin hallinnassa.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti